Sve veze, meni
Vaša korpa
Sve veze, meniVaša korpa
Tkanje Svemira - Brajan Grin

Brajan Grin Brajan Grin

Tkanje Svemira - Brajan Grin

 

Popularna nauka Popularna nauka

Prevod: G. Vujasinović, A. Nešić

ISBN: 9788686059345

Format: 17 x 24 cm

Broj strana: 580

Povez: Broširan

Izdavač: Heliks Heliks

Godina izdanja: 2011.

Šifra proizvoda: 437

 

 

Nema na zalihama

Obavesti me kada bude na zalihama Obavesti me

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

 

Nijedna druga naučna tema ne nadahnjuje maštu kao prostor i vreme. Ima dobrih razloga za to. Ova dva pojma poprište su realnosti, pravo su tkanje kosmosa. Čitavo naše postojanje – sve što činimo, celokupno naše iskustvo – odigrava se u nekoj oblasti prostora u određenom vremenskom periodu. Ipak, nauka i dalje samo pokušava da shvati šta su, zapravo, prostor i vreme. Jesu li stvarni fizički entiteti ili tek korisne ideje? Ako su stvarni, da li su osnovni, ili nastaju iz fundamentalnijih konstituenata? Šta znači prazan prostor? Ima li vreme početak?

Da li ima strelu neopozivo usmerenu od prošlosti ka budućnosti, na šta upućuje svakodnevno iskustvo? Možemo li da upravljamo prostorom i vremenom? U ovoj knjizi, pratićemo trista godina strastvenog naučnog istraživanja čija je svrha traganje za odgovorom ili barem nagoveštajem odgovora, na takva osnovna, ali duboka pitanja o prirodi kosmosa.

Na tom putovanju stalno ćemo se susretati i s jednim drugim pitanjem, u čvrstoj sprezi s prethodnim. To pitanje je opsežno koliko i nedokučivo: šta je stvarnost? Nama, ljudima, dostupna su samo unutrašnja iskustva percepcije i mišljenja – kako, onda, možemo biti sigurni da ona zaista odražavaju spoljašnji svet? Filozofi su odavno svesni tog problema. Filmski autori su ga učinili popularnim kroz priče o veštačkim svetovima, nastalim u fino podešenim neurološkim simulacijama koje postoje samo u umovima protagonista. A fizičari, poput mene, duboko su svesni toga da realnost koju opažamo – materija što evoluira na pozornici prostora i vremena – možda ima samo malo, ako uopšte i ima, veze s pravom realnoću oko nas. Ipak, opažanja su jedino što imamo, te ih shvatamo ozbiljno. Biramo sirove podatke i matematičke okvire za vodilje, a ne nesputanu maštu ili nepopustiljivi skepticizam, i tražimo najjednostavnije, no ujedno i najdalekosežnije teorije koje mogu da objasne i predvide ishod današnjih i budućih eksperimenata. Time postavljamo žestoka ograničenja na teorije za kojima tragamo. (Na primer, u ovoj knjizi nećete naći nagoveštaje da plutam u cisterni, povezan hiljadama žica za stimulaciju mozga zbog kojih samo umišljam da sada pišem ovaj tekst.) Ali tokom poslednjih sto godina, otkrića u oblasti fizike upućuju na revizije našeg svakodnevnog osećaja stvarnosti koje su u toj meri dramatične, takve glavolomke i udari na paradigme koliko i najmaštovitija dela naučne fantastike. Te revolucionarne promene smernice su za naše putovanje po stranicama ove knjige.

 

Preporučujemo

Preporučujemo

 

Tajna istorija sveta - Džonatan Blek

Tajna istorija sveta - Džonatan Blek, Džonatan Blek

Tajna istorija sveta - Džonatan Blek

Dvanaesta planeta - Zeharija Sičin

Dvanaesta planeta - Zeharija Sičin, Zeharija Sičin

Dvanaesta planeta - Zeharija Sičin

Čarobnjak - Mark Dž. Sajfer

Čarobnjak - Mark Dž. Sajfer, Mark Dž. Sajfer

Čarobnjak - Mark Dž. Sajfer
 

 

Brze veze

 

FacebookInstagramTwiter
 

© 2020. Babun. Sva prava zadržana.

Preuzimanje proizvoda na adresi dr Milivoja Petrovića 5, Beograd-Rakovica
Radno vreme od 9 i 30 do 16 i 30 sati
Kontakt: +381 011/ 35 10 669; 065 / 319 39 13
shop@novo-doba.net
www.babun.net

PIB: 100048004, MB: 17338056, Šifra delatnosti: 4761