Sve veze, meni
Vaša korpa
Sve veze, meniVaša korpa
Slepi časovničar - Ričard Dokins

Ričard Dokins Ričard Dokins

Slepi časovničar - Ričard Dokins

 

Popularna nauka Popularna nauka

Prevod: Dejan Smiljanić i drugi

ISBN: 9788686059239

Format: 17 x 22 cm

Broj strana: 410

Povez: Broširan

Izdavač: Heliks Heliks

Godina izdanja: 2010.

Šifra proizvoda: 424

 

 

Nema na zalihama

Obavesti me kada bude na zalihama Obavesti me

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

 

Mi, životinje, najsloženiji smo objekti u znanom kosmosu. Kosmos koji poznajemo samo je delić svekolikog kosmosa. Na drugim planetama možda postoje objekti složeniji od nas, a neki od njih možda već i znaju da postojimo. Ali to ne menja smisao mojih reči. Složene stvari, ma gde bile, zaslužuju posebno objašnjenje. Želimo da znamo kako su nastale i zašto su tako složene. Objašnjenje je, kao što ću pokazati, načelno verovatno isto za složene stvari bilo gde u kosmosu. Isto je za nas, šimpanze, crve, hrastove i nemani iz dalekog svemira. S druge strane, ono neće biti isto za ono što ću zvati “jednostavne stvari” – stene, oblake, reke, galaksije i kvarkove. Tim stvarima se bavi fizika. Šimpanze, psi, slepi miševi, bubašvabe, ljudi, crvi, maslačci, bakterije i vanzemaljci, predmet su proučavanja biologije.

Razlika je u složenosti dizajna. Biologija je nauka o složenim stvarima koje odaju utisak da su napravljene s nekom namenom. Fizika proučava jednostavne stvari koje nas neće dovesti u iskušenje da se pozivamo na naum. Na prvi pogled, izgleda da su ljudske tvorevine poput računara i automobila izuzeci od tog pravila. One su složene i očigledno napravljene da bi nečemu služile, ali nisu žive i proizvedene su od metala i plastike a ne od krvi i mesa. Kroz celu ovu knjigu posmatraćemo ih kao biološke objekte.

Šta je s našim telima? Svako od nas je mašina, isto kao avion samo mnogo složenija. Jesmo li i mi projektovani na nekakvom crtaćem stolu i jesu li nas montirali iskusni inženjeri? Odgovor je odričan. To je iznenađujući odgovor koji znamo i razumemo tek poslednjih stotinak godina. Kada je Čarls Darvin to prvi put objasnio, mnogi nisu hteli ili nisu mogli da prihvate objašnjenje. I sâm sam odbijao da verujem u Darvinovu teoriju kada sam prvi put čuo za nju, još dok sam bio dete. Gotovo svi koji su ikada živeli na zemlji do druge polovine 19. veka čvrsto su verovali u suprotno – u teoriju svesnog Tvorca. Mnogi i dalje veruju u to, verovatno zbog toga što pravo, Darvinovo, objašnjenje našeg postojanja još uvek nije obuhvaćeno uobičajenim obrazovnim programom. Zbog toga ga mnogi sigurno pogrešno shvataju...

 

Preporučujemo

Preporučujemo

 

Sve piramide sveta - Semir Osmanagić

Sve piramide sveta - Semir Osmanagić, Semir Osmanagić

Sve piramide sveta - Semir Osmanagić

Tkanje Svemira - Brajan Grin

Tkanje Svemira - Brajan Grin, Brajan Grin

Tkanje Svemira - Brajan Grin

Zabluda o Bogu - Ričard Dokins

Zabluda o Bogu - Ričard Dokins, Ričard Dokins

Zabluda o Bogu - Ričard Dokins
 

 

Brze veze

 

FacebookInstagramTwiter
 

© 2020. Babun. Sva prava zadržana.

Preuzimanje proizvoda na adresi dr Milivoja Petrovića 5, Beograd-Rakovica
Radno vreme od 9 i 30 do 16 i 30 sati
Kontakt: +381 011/ 35 10 669; 065 / 319 39 13
shop@novo-doba.net
www.babun.net

PIB: 100048004, MB: 17338056, Šifra delatnosti: 4761